Skip to the main content.
KONTAKT OSS
KONTAKT OSS

Alt du trenger å vite om kverner

Slik velger du riktig kvern til ditt bruk

 

Få et tilbud

Untha ZR-mobile

Vi ser en økende interesse for kverner for størrelsesreduksjon og gjenvinning. Stadig flere aktører ser lønnsomheten i å produsere verdifulle resirkulerbare materialer – ofte med nøyaktige spesifikasjoner – ved å kverne avfall.

Kvernet avfall kan gjeninnføres i verdikjeden, noe som reduserer behovet for nye materialer og senker kostnadene og miljøpåvirkningen ved deponering. Noen ganger kan de verdifulle materialene til og med være innelåst i kasserte produkter som tidligere var dømt til et langt opphold på deponiet (les: kjøleskap og elektrisk avfall).

Kverning kan frigjøre disse materialene, og gi dem et nyttig liv videre. En slik sirkulærøkonomi kan gi deg en ekstra inntekt, i stedet for de rene utgiftene du tidligere måtte betale for håndtering av avfallet ditt. Kverning er også den innlysende løsningen for stort og vanskelig transporterbart materiale som ellers ville tatt enormt med plass.

Kverning av trevirke og returtre for å produsere flis er vanlig både for materialgjenvinning eller til bruk i flisfyringsanlegg for å lage bioenergi.

xr3000mobile

Hvorfor kverner vi?

  • Behandle omfangsrikt avfall

  • Frigjøre materialer som er låst inne i komplekse produkter

  • Kverne til en spesifikasjon

  • Lage verdifullt materiale av restprodukter

  • Redusere behovet for nye materialer

  • Spare penger

  • Beskytte miljøet og hindre deponiopphopning

kvernaksler_small

Hvilken kvern som passer for deg og ditt behov avhenger av flere ting.

Å finne den optimale kvernspesifikasjonen vil ha mye å si for hvor effektivt kvernen jobber, hvor store vedlikeholdskostnadene blir og ikke minst hvilket resultat du får ut av kvernen.

Så, hva skal du se etter?

Først og fremst bør kvernen du velger være i stand til å utføre jobben den ble kjøpt for å gjøre. Og for å finne ut av hva dine behov er, spør vi som regel alltid nye kunder om følgende forhold:

  • Hva vil du kverne og hvor stort er det?

  • Hvilken kapasitet trenger du?

  • Hvilken størrelse vil du ha ut?

  • Hvordan ser nedstrømsprosessen din ut?

Svarene gir oss ofte nok informasjon til å gi deg en generell anbefaling – men markedet er stort og mulighetene mange. Derfor går vi gjerne enda grundigere til verks for å finne den beste kvernen for ditt behov.

Elektisk kvern

Skal du ha en mobil eller en stasjonær kvern?

Det første valget du må ta er kanskje om du skal ha en mobil eller stasjonær kvern. Her må du vurdere om kvernen kan stå på samme sted hele tiden, eller om du trenger at den kan flyttes rundt på anlegget. 

En mobil kvern egner seg best hvis du har ulike typer materiale som samles på ulike steder. Da kan det være fint å ha en kvern som kan komme til de ulike oppsamlingspunktene dine på anlegget.

En stasjonær kvern passer for deg som har nok avfall til å holde kvernen i drift på samme sted hele tiden. En stasjonær kvern er som regel rimeligere, og du kan alltids transportere avfallet til det stedet kvernen står. Denne passer typisk godt for et sorteringsanlegg, der materialer samles i containere som kan fraktes til kvernen.

Har du behov for kverning på større eller flere geografiske områder, bør du ha en mobil kvern som kan trekkes av en lastebil. Da må kvernen stå på hjul og være registrert som en lastebiltilhenger. Disse kvernene har som oftest dieseldrift for fleksibiliteten sin skyld.

Kvern-i-drift_v2

Trenger du hjelp til å velge?

Vi er alltid klar for en uforpliktende samtale.

Ring oss nå på 32 24 42 80

eller bruk knappen under for å sende oss en beskjed.

KONTAKT OSS

Enakslet eller toakslet kvern – eller kanskje en fireakslet? 

Spørsmålet om hvorvidt du skal ha en enakslet eller toakslet kvern dukker ofte opp når vi snakker med operatører som skal gjøre sin første investering i en kvern.

Selv erfarne materialbehandlere stiller seg ofte dette spørsmålet når de vurderer å utvide anlegget sitt eller satse på kverning av nytt materiale. 

For å finne svaret er det flere ting du bør vurdere.

Vil du ha definerte størrelser ut? Da er det en enakslet kvern du skal gå for.

Enakslede kverner har ofte et kuttende knivsystem. En slik kvern gir mer fleksibilitet, du kan sette på forskjellige typer kniver og den har et bredt innkast. Det er det perfekte valget dersom du ønsker en mer nøyaktig størrelse på det som kommer ut. Enakslede kverner gir deg homogene og forutsigbare størrelser.

Denne type kvern er ofte noe dyrere, mye grunnet det kuttende knivsystemet som effektivt gir deg de størrelsene du ber om. 

Enakslede kverner har som regel en raster-løsning hvor valg av raster bestemmer materialets utgående størrelse. Et raster er forholdsvis enkel å bytte, og du kan velge størrelse tilpasset materialet du kverner. Det vil være noen begrensninger i ønsket materialstørrelse ut fra hvilken knivløsning som velges. Før bestilling må du derfor velge om du ønsker materiale som er grovkvernet, mellomstort eller finkvernet.

For å utforske våre enakslede kverner, ta en titt på Pronar MRW 1.300, kjent for sin høye effektivitet og pålitelighet i tunge oppgaver, eller Untha XR, et utmerket valg for de som ønsker en miljøvennlig løsning uten å kompromisse med ytelse.

 

Hvor mange aksler du skal gå for avhenger av hvilken størrelse du vil ha ut og hva du skal kverne.

 

Har du behov for å redusere volumet på avfallet ditt – og kun det? Da kan en toakslet kvern være et godt valg.

Toakslede kverner omtales ofte som knusere, og passer for deg som vil ha et grovt resultat på avfallet som kommer ut.

En stor fordel med å ha en slik kvern ute på anlegget eller byggeplassen, er at du kan redusere volumet på avfallet ditt. Det vil igjen føre til at fraktkostnadene dine kuttes betraktelig. Å kverne voluminøst avfall på stedet, vil gjøre materialene enklere å pakke, laste og transportere vekk – du får ganske enkelt plass til mye mer avfall per tur.

En toakslet kvern har ofte en større kapasitet enn en enakslet. Er du ute etter ren størrelsesreduksjon – og kun det – så vil du ha gjennom mest mulig materiale på kortest mulig tid. Det kan for eksempel være i starten av et sorteringsanlegg, eller der du har en blandet type avfall som du bare ønsker å få transportert bort.

En slik kvern kan også benyttes til kverning av metall. Dette er et nødvendig steg i gjenvinningsprosessen, uavhengig av om metallet kommer fra metallindustrien, bilindustrien, elektroindustrien eller avfallsindustrien.

For å lære mer om våre ulike to-akslede kverner, sjekk ut Pronar MRW 2.1010, en kraftfull løsning for store arbeidsmengder, eller Pronar MRW 2.65, ideell for mindre oppgaver og knusing av betong og asfalt, men med den samme robuste kvaliteten. Hvis du er ute etter en god allrounder, kan Pronar MRW 2.85 være akkurat det du trenger - denne er også tilgjengelig i en elektrisk modell.

Automasjon og styring

Vi benytter alltid styringselektronikk av høy kvalitet fra Siemens.

Et godt brukergrensesnitt på en stor touch-skjerm gir brukerne god informasjon om hva som skjer i anlegget, samtidig som det gir mulighet til å velge forskjellige driftsmodus.

Systemet er fleksibelt og tilpasses hver enkelt kunde.

 

Need more information or want to learn more about how we can help you text here?

KONTAKT OSS

 

 

industri-icon

Industri 4.0

Med mulighet for skytilkoblet logging av driftsparametre og vedlikeholdsplanlegging blir det en lek å følge opp anlegget.

Med fjerntilgang for våre automatikere kan vi feilsøke og bistå uten å måtte bruke tid på reising.

 

security_icon

Integrert sikkerhet

Vi benytter startere og frekvensomformere med integrert sikkerhet. Dette betyr færre komponenter i skapet, og fleksible løsninger. Det muliggjør for eksempel å kunne sette deler av anlegget i nødstoppmodus under vedlikehold, mens andre deler holdes i drift. Utstrakt bruk av Profibus for distribusjon av signaler gjør anlegget fremtidssikkert.

 

money-icon

Det du trenger nå, kostnadseffektivt

Bygg det du trenger nå, og legg til ekstra maskiner og funksjoner etter hvert. Modulært elektrisk system gjør det enkelt å legge til mer utstyr senere, uten at dette blir unødvendig kostbart.

Hva med den fireakslede kvernen?

Fireakslede kverner er saktegående, med mange kuttende kniver i inngrep. Materialet føres via et valgfritt raster som gir en presis materialstørrelse. Kvernen passer meget godt for makulering av dokumenter og harddisker, men også til generell størrelsesreduksjon når materialet ønskes ned til en liten størrelse. Løsningen gir lite støv og støy til omgivelsene.

fireakslet-wide

 

Skal du ha dieseldrevet eller elektrisk kvern?

Det snakkes mye om at fremtiden er elektrisk. Og ja, det er fristende å bytte ut dieseltørste maskiner når dieselprisene stiger. Besparelsen kan bli stor – både økonomisk og miljømessig. Avhengig av oppetiden på maskinen, kan drivstofforbruket kuttes med hundretusenvis av kroner per år. Elektrisk drevne kverner kan også bidra til å redusere forsikringspremiene og er er kjent for å ha et lavere støynivå og vedlikeholdsbehov.

Men – det er andre hensyn du bør tenke over som også påvirker valget mellom en dieseldrevet eller elektrisk drevet kvern.

Har du nok strøm tilgjengelig?

Det første er om du har nok strøm tilgjengelig på anlegget ditt til å kjøre en stor elektrisk kvern. Den trenger en del strøm, og du må undersøke tilgangen for dette. Om du må investere for å skaffe mer strøm, vil det være en investering for fremtiden. Dieselmaskiner er på vei ut, og strømdrevne maskiner må inn i daglig produksjon der det er mulig. På lengre sikt vil økonomien i en elektrisk kvern være til fordel for både deg og anlegget.

tilkobling Small

Hva med drivlinjen?

Det neste du skal tenke på er om drivlinjen blir så god som du har bruk for. Drivlinjen til en dieselkvern er veldig forskjellig fra en elektrisk. Men ikke alle elektriske kverner er like hverandre heller. I enkelte av maskinene, er dieselmotoren kun byttet med en elmotor, og den hydrauliske drivlinjen er beholdt. Dette gir en mye lavere energiutnyttelse enn om du velger en kvern med direkte drift av akslene

I tillegg krever en slik type kvern mer vedlikehold enn en med direkte drift av akslene. Men igjen, det er bra for miljøet, for støyen og for behovet ditt for service på maskinen. En dyrere kvern kan vise seg å gi lavere livsløpskostnader enn en rimeligere maskin.

avfall Large

 

Hva skal du kverne?

Noe du også må spørre deg selv om når du vurderer å gå til anskaffelse av en kvern, er hva er det du primært skal kverne?

Er det næringsavfall? Husholdningsavfall? Ubehandlet treverk? Blandet bygningsavfall fra et riveprosjekt? Gamle bildekk, en haug med madrasser eller tonnevis med biler på et bilopphuggeri? Hva du skal kverne har mye å si for hvilken kvern du skal velge.

Ulike materialer må behandles ulikt, og hvor rent det du skal kverne er har også mye å si for valg av kvern. Stål og herdet stål kan gjøre stor skade i feil kvern. Det samme kan småstein, store stein eller annet avfall som har rotet seg oppi det du egentlig skulle kverne.

Hvor mange tonn skal du kverne?

Om du var vår kunde ville vi her spurt deg om to verdier: Ønsket kapasitet per time, og ønsket kapasitet per år. Svaret du gir per time blir avgjørende for størrelsen som kvernen skal håndtere der og da, og svaret per år bestemmer hvor slitesterk og kraftig maskinen bør være. Dette er nemlig avgjørende for service og vedlikeholdskostnader per år.

Hurtigroterende eller saktegående kvern 

Når det kommer til hurtighet på kverna, har vi hovedsakelig to varianter å velge mellom: hurtigroterende eller saktegående. Vi definerer det som følgende:

Hurtigroterende: 1000 omdreininger per minutt

Saktegående: 20-150 omdreininger per minutt

treverk-wide

 

Hvor mye oversize og finstoff kan du akseptere?

Hvor stor mengde finstoff du kan akseptere er noe du bør gjøre en grundig vurdering av før du bestemmer deg for hvilken kvern du skal ha. Hurtigroterende kverner produserer mye finstoff. Det kan blant annet ende opp med å påvirke resten av produksjonen på et sorteringsanlegg.

Finstoff vil ha en negativ effekt på andre maskiner i en sorteringslinje – ingen maskiner fungerer optimalt dersom de har finstoff i materialet. Finstoff vil også reagere annerledes i en forbrenningsovn, enn en definert størrelse egnet til prosessen – for eksempel treflis.

Hva som er finstoff varierer med hva du ønsker at kvernen skal produsere. Har du en maskin som skal levere en materialstørrelse på 80-400 mm (pellenc/optisk sortering via luft), vil selv 40-50 mm fremstå som finstoff. Skal du levere trevirke til flisproduksjon som skal til forbrenningsovn, er finstoff så lite som 0-8 mm.

Oversize må du også gjøre en vurdering på, og også her vil størrelsen variere ut fra hva du forventer å produsere. Det er hva materialet er tiltenkt til, eller hvilken maskin materialet skal videre til, som avgjør om noe er oversize eller ikke.

 

Finstoff har en negativ effekt på maskiner i en sorteringslinje. 

 

Hva med hurtiggående kvern?

Selv om hurtiggående kverner ikke er like utbredt lenger, kan en slik kvern være et godt alternativ for grøntavfall og treverk om du ønsker stor kapasitet og liten sluttfraksjon. Med høy kapasitet i forhold til størrelsen er de bra når for eksempel store trestokker som skal kvernes til flis, eller som for å finkverne noe som allerede er knust ned. Men kommer det en stein eller en herdet bolt med i kverna, ja da er det høy sannsynlighet for at du må bytte knivene. Du bør derfor ha gode rutiner for hvordan du oppbevarer og renser grøntavfallet før kverning. I tillegg til at de er følsomme for fremmedmaterialer, har hurtiggående kverner også den ulempen at de produserer mye finstoff som ofte er uønsket i for eksempel flisproduksjon.

Velger du en saktegående kvern, men ønsker det finkornede resultatet som en hurtiggående kvern gir så kan du kompensere for dette ved å ha mange kniver. Flere kniver betyr at kniven berører materialet oftere, noe som gir et finkvernet resultat selv på en saktegående maskin.

Mer om kverner

Les mer om noen av de forskjellige kvernene vi anbefaler ved å bruke linkene under.

Pronar MRW 2.1010

Pronar mrw 2-1010 small thumb

En saktegående to-akslet kvern på belter som virkelig tar unna. En kraftpakke med dieselmotor på 800 hk og stort innkast. Perfekt for knusing og grovkverning av stort materiale.

Les mer om Pronar MRW 2.1010

Pronar MRW 1.300

Pronar mrw 1-300 small thumb

En saktegående en-akslet mobil kvern på tilhengerchassis. 3 meter lang knivaksel med utskiftbare kniver og raster som gir en nøyaktig størrelse på sluttproduktet.

Les mer om Pronar MRW 1.300

Untha XR

XR-Reifen2-1500x800.jpg

Untha XR-serien består av elektriske én-akslede kverner med høy ytelse og lavt strømforbruk. Den unike muligheten til å sette opp kvernen med tre forskjellige typer knivsett gjør at kvernen kan tilpasses de fleste behov. 

XR finnes i både stasjonær og mobil utgave.

Les mer om Untha XR

Er du usikker på hvilken kvern som passer for ditt bruk?

Ring oss nå på 32 24 42 80

eller bruk knappen under for å sende oss en beskjed.

KONTAKT OSS