Hopp til hovedinnholdet.
KONTAKT OSS
KONTAKT OSS

Renovasjonsbiler

Mange muligheter innen innsamling og transport av avfall.

IMG_4847 – stort

Steco leverer renovasjonsbiler i alle størrelser, fra små satelittbiler for trange bygater, helt opp til semitrailere på 60 m3 beregnet for omlasting. Med solid fagkompetanse som følge av flere tiårs erfaring er vi i stand til å se og dekke dine behov.

Hva er en Renovasjonsbil?

Når vi sier renovasjon så tenker vi på innsamling av avfall.

Følgelig kan man si at alle kjøretøy som er involvert i innsamling av avfall er renovasjonsbiler. Likevel vil nok de fleste tenke på komprimatorbiler, eller mer nøyaktig tunge kjøretøy med et komprimerende baklasterpåbygg.

Steco-618 Middels

BAKLASTERE

De aller fleste renovasjonsbilene som går på veien i Norge i dag er baklastere. En baklaster består grovt sagt av tre komponenter:

  1. Inntømmeren
  2. Baklokket
  3. Oppsamlerkassen

Baklastere kan utstyres med forskjellige inntømmere og baklokk alt ettersom hva tiltenkt bruk er. Noen eksempler er kran for løfting av nedgravde systemer, eller vinsj for tømming av kombicontainere.

Dagens komprimerende renovasjonsaggregat er utstyrt med mange sikkerhetsinnretninger for å unngå ulykker, og skal oppfylle sikkerhetsstandarden NS EN 1501. 

Les mer om vårt flaggskipprodukt Terberg Olympus én-kammer her!

IMG_0746 – stort
 

Har du spørsmål om renovasjonsbiler?

Vi er alltid klar for en uforpliktende samtale.

Ring oss nå på 32 24 42 80

eller bruk knappen under for å sende oss en beskjed.

KONTAKT OSS

Inntømmeren

Inntømmeren er tilpasset det bruksområdet renovasjonsbilen har og hvilke dunker den skal tømme. De vanligste betjenes manuelt, men det finnes inntømmere med avansert automatikk som frigjør operatørens tid fra å betjene inntømmeren. Denne tiden kan brukes til å hente og sette på plass beholdere slik at man får tømt flere dunker på samme tid.

Moderne inntømmere kan også settes opp med hastighetsprofiler for løftingen, og automatisk styring av motholdsbom. Motholdsbommen demper bevegelsen til dunkene, slik at kammottaket på beholderen ikke knekker. Fordi denne må plasseres forskjellig avhengig av størrelsen på dunkene som tømmes, bidrar automatisk styring av denne til at risikoen for skade på dunkene reduseres betydelig!

Artikkel: Derfor bør du velge automatiske inntømmere

Steco-503 Middels

Baklokket

Baklokket består av troa som tar imot avfallet når det tømmes ut av beholderen, og komprimatorplatene som samler, komprimerer og laster avfallet inn i kassen.

Baklokk finnes i flere utførelser, med innvendige og utvendige sylindre for transportplatene, brede eller smale alt etter hvilke behov de er konstruert for å dekke.

Renovasjonsbiler med flere kammer, som er i stand til å samle inn kildesortert avfall og holde det adskilt kan også ha to separate baklokk. Slik kan man tømme materiale fra den ene siden uten å blande det med det andre.

IMG_0408 – middels

Oppsamlingskassen

Når avfallet er komprimert havner det i kassen, som har som oppgave å lagre avfallet underveis.

Inne i kassen er utskyverplaten montert. Denne beveger seg langsgående inne i kassen, og sørger for at baklokkets komprimeringsmekanisme har noe å skyve mot for å komprimere avfallet.

På mange påbygg kan motholdet justeres for å oppnå ønsket komprimeringsgrad.

Etterhvert som kassen fylles opp flyttes utskyverplaten fremover, slik at det blir plass til mer avfall.

Når avfallet skal tømmes løftes baklokket og avfallet skyves ut ved å presse utskyverplaten bakover.

kasse-Medium_v2

Renovasjonsbil med kran

Det er mange valgmuligheter innen renovasjonsbiler med kran for tømming av nedgravde systemer. Avhengig av de lokale behov kan akseloppsett, plassering og størrelse av kran og utforming av baklokk tilpasses. Små kraner kan plasseres på taket eller baklokket, og "stjeler" ikke av volumet til oppsamlingskassen, mens større kraner plasseres mellom førerhuset og renovasjonspåbygget. Da må man regne med enten større akselavstand eller mindre påbygg. Kran kan også kombineres med vinsj for tømming av kombicontainere og/eller inntømmere.

Vasking

Det er også mulig å montere vaskesystem i baklokket, slik at man i en og samme operasjon kan tømme og vaske nedgravde systemer. Et utmerket system for å redusere lukt!

Noe som er viktig å tenke på når man spesifiserer utstyr på en renovasjonsbil er at jo mer spesialisert et påbygg er, desto bedre er det på den ene oppgaven. Vil man ha en bil som kan gjøre alt, må man regne med at man må gjøre kompromisser.

IMG_1501 – stort

Små renovasjonsbiler

Små renovasjonsbiler kalles også tilbringerbiler eller satelittbiler. Disse kan likne på vanlige baklastere i mindre format, eller de kan ha påbygg tilpasset omlasting til større sentralt plasserte stasjoner.

Tilbringerbiler tilpasset omlasting tømmes ved tipping over et høyt punkt, slik at man kan tømme over i andre renovasjonsbiler, komprimatorer eller containere.

Disse kan leveres med eller uten komprimering om man ønsker det, for å spare vekt.

Lær mer i fagartikkelen vår om tilbringerbiler.

tilbringerbil-eksempel

Sidelastere

Sidelastere er utstyrt med en løftearm på den ene siden av kjøretøyet. Denne armen kan betjenes fra en joystick plassert ved førerposisjonen på høyre side av kjøretøyet, slik at en enkelt operatør kan betjene påbygget fra førerposisjonen uten å gå ut. Dette forutsetter at det er mulig å kjøre opp på siden av dunkene som skal tømmes.

products-speedline-scope-specs2-800x533-2
 

Lurer du på noe?

Vi er alltid klar for en uforpliktende samtale.

Ring oss nå på 32 24 42 80

eller bruk knappen under for å sende oss en beskjed.

KONTAKT OSS